KAPSALON
Holenderska odmiana kebaba. Domowa wersja jest prosta, smaczna i przygotowana ze składników, które lubimy.
Robimy go w aluminiowych foremkach, dzięki temu każdy ma swoją osobną porację, ale też możemy zapiec go w naczyniu żaroodpornym i rozłożyć na talerze.
Składniki:
( na 2 porcje)
-2 foremki aluminiowe
-1 pierś z kurczaka
-ser mozzarella (można zwykły żółty typu gouda)
-przyprawa kebab-gyros
-mix sałat
-pomidor
-papryka
-majonez
-ketchup
-ziemniaki na fryty- lub gotowe frytki do pieca/frytownicy
-sól, pieprz
Frytki rozkładamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 25 min , temperatura 200'
(możemy też ziemniaki obrać, pokroić na frytki, rozłożyć na blaszce, pokropić olejem i piec 45 minut , temperatura 180' )
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę,lub w paseczki oprószamy przyprawą gyros-kebab i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie smażymy na rumiany kolor na niewielkiej ilość oleju.
PO usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidora, paprykę lub inne ulubione warzywa kroimy w kostkę.
Ja użyłam mix sałat ale można też pekińską, czerwoną, masłową, kto co lubi.
Na dno foremki układamy frytki. Na frytki kładziemy kurczaka, całość posypujemy serem.
Ja użyłam sera mozzarella.
Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 ' na około 10 minut. Do roztopienia się sera.
Po wyjęciu z piekarnika całość przykrywamy warzywami i polewamy ulubionym sosem.
U nas był to majonez wymieszany z ketchupem.
Może też być np. czosnkowy.
Smacznego.
pozdrawiam
A.S.
Komentarze
Prześlij komentarz