PLACKI ZIEMNIACZANE
W niektórych domach mówią na to tarcioki, placki ziemniaczane, placki z tarcizny.
Zwał jak zwał najważniejsze, że każdy wie o jakie placki chodzi i każdy je lubi.
Przynajmniej ja nie spotkałam nikogo kto by ich nie lubił.
Spotkałam się jednak z tym , że każdy ma swój sposób doprawiania, tarcia , smażenia itp.
Ja dziś podzielę się z Wami swoim przepisem...
Osobiście uwielbiam placki ziemniaczane. Gdyby ktoś mnie zapytał jakie placki lubię?
Odpowiedziałabym ziemniaczane a potem wymieniałabym inne. :)
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-2 jajka
-pieprz
-sól
Ziemniaki, cebulę czosnek obieramy.
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, ale nie na najmniejszych oczkach tylko na średniej wielkości.
Do ziemniaków ścieramy cebulę, czosnek.
Z masy ziemniaczanej odciskamy wodę do drugiego półmiska.
Wszystko odstawiamy na pół godziny aby w wodzie z ziemniaków na dole osadziła się skrobia , czyli naturalna mąka do Naszych placków.
Następnie delikatnie zlewamy wodę i przekładamy skrobię do masy ziemniaczanej, dodajemy jajka, sól, pieprz i wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę smażymy na gorącym oleju tłoczonym na ciepło.
Gdy będziesz smażyć na dużym ogniu może stać się tak , że z zewnątrz będzie już przysmażone a w środku surowe. Nie chcemy tego prawda? Warto więc poświęcić trochę więcej czasu i cieszyć się ulubionymi placuszkami :)
Na koniec osuszamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki podajemy z ulubionymi dodatkami, możemy je jeść na słodko jak i na słono.
Klasycznie podawane ze śmietana i z cukrem są smakiem z dzieciństwa.
Takie placki można też podawać np. z gulaszem
przepis znajdzieice TUTAJ
Smacznego
A.S
Komentarze
Prześlij komentarz