GULASZ Z WARZYWAMI
Kto z Nas mięsożerców nie lubi gulaszu??
Część ze smakoszy lubi go jeść ze świeżym pieczywem, inni znowu robią jako drugie danie z ziemniakami,lub kaszą i ulubionymi surówkami,super smakuje z kluskami śląskimi lub plackami ziemniaczanymi.
Gulasz można robić z różnych rodzajów mięs, ja natomiast uwielbiam z indyka lub kurczaka
( osobiście nie przepadam za wołowym, lub wieprzowym mięsem )
Dlatego dziś w przepisie użyje mięsa gulaszowego z indyka :)
SKŁADNIKI:
-500 g mięsa gulaszowego z indyka(można inne)
-200 g zielonej fasolki
-100 g zielonego groszku
-2 obrane i pokrojone w kostkę marchewki
-1 cebulę
-1 ząbek czosnku
-1/2 szklanki przecieru pomidorowego
-250 ml bulionu
-opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-przyprawy (sól,pieprz,papryka ,zielę angielskie,liść laurowy,majeranek)
Mięso i cebulę pokrój w kostkę. W wysokiej patelni zeszklij cebulkę i dodaj do niej zgnieciony ząbek czosnku. Po krótkiej chwili dodaj mięso( wcześniej oprósz go solą i pieprzem).
Gdy całość będzie dobrze obsmażona przełóż całość do do garnka, dodaj bulion, przecier pomidorowy,marchewkę oraz przyprawy.
Następnie przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok godziny(aż mięso będzie miękkie).
Gdy mięso zmięknie dodajemy zieloną fasolkę i groszek. Gotuj jeszcze 5 min.
Jeśli chcesz możesz też dodać mąki, by zagęścić konsystencję gulaszu.
Gotowy gulasz podawaj z ulubionymi dodatkami.
można go podawać np. z plackami ziemniaczanymi
przepis na nie znajdziecie TUTAJ
Smacznego.
PS.
nawet dzieciaki wcinają.:)
Pozdrawiam
A.S.
Komentarze
Prześlij komentarz