KUBUŚ
Kubusia każdy zna więc nie muszę Wam go przedstawiać .
oczywiście chodzi mi o sok ;)
Za to dziś, przedstawię Wam ciasto "Kubuś", robione na tymże soku.
Jest bardzo proste a zarazem efektowne.
jeżeli lubicie biszkopt przełożony masą i bitą śmietaną ten post jest dla Was.
Swoje pieczenie zaczęłam własnie od tego ciasta i od razu go pokochaliśmy.
Jest ono banalnie proste i nie musicie się martwić, że nie wyjdzie.
Składniki:
BISZKOPT
-6 jajek
-1 szkl. mąki
-3/4 szkl. cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
-1 litr soku "kubuś" (zielony)
-3 budynie śmietankowe
KREM
-bita śmietana
-1 utrwalacz "śmietan fix"
biszkopt:
białka oddziel od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, żółtka.
Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
Przelewamy do uprzednio przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180 ", około 30 minut.
krem kubusiowy:
0,7 kubusia zagotowujemy. Do reszty soku wsypujemy budynie i mieszamy. Gdy sok w garnku zacznie się gotować wlewamy do niego rozmieszane budynie i zagotowujemy. Mieszamy energicznie do uzyskania sprężystej masy. Ściągamy z pieca i czekamy aż masa przestygnie.
krem śmietankowy:
ubijamy śmietanę na sztywno zgodnie z opisem na opakowaniu.
Jeżeli chcecie dodać śmietan fix,mieszacie go z cukrem wanilinowym i dodajecie go w połowie ubijania śmietany.
Na biszkopt wlewamy krem kubusiowy, na górę krem śmietanowy i gotowe.
Całość wkładamy do lodówki aby wszystko ładnie stężało.
Górę możecie udekorować według uznania. Ja zazwyczaj posypuje startą czekoladą.
p.s
w internetach znajdziecie wersje ze standardowym Kubusiem, ja zazwyczaj robię z zielonego (kwestia gustu smakowego).
MAŁA PODPOWIEDZ
jeżeli między warstwą budyniową a śmietanową dacie delicje wyjdzie Wam tzw. ciasto "shrek".
I takim sposobem macie 2 przepisy w 1.:)
SMACZNEGO
A.S
Kubusia każdy zna więc nie muszę Wam go przedstawiać .
oczywiście chodzi mi o sok ;)
Za to dziś, przedstawię Wam ciasto "Kubuś", robione na tymże soku.
Jest bardzo proste a zarazem efektowne.
jeżeli lubicie biszkopt przełożony masą i bitą śmietaną ten post jest dla Was.
Swoje pieczenie zaczęłam własnie od tego ciasta i od razu go pokochaliśmy.
Jest ono banalnie proste i nie musicie się martwić, że nie wyjdzie.
Składniki:
BISZKOPT
-6 jajek
-1 szkl. mąki
-3/4 szkl. cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
-1 litr soku "kubuś" (zielony)
-3 budynie śmietankowe
KREM
-bita śmietana
-1 utrwalacz "śmietan fix"
PRZYGOTOWANIE
biszkopt:
białka oddziel od żółtek . Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, żółtka.
Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
Przelewamy do uprzednio przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180 ", około 30 minut.
krem kubusiowy:
0,7 kubusia zagotowujemy. Do reszty soku wsypujemy budynie i mieszamy. Gdy sok w garnku zacznie się gotować wlewamy do niego rozmieszane budynie i zagotowujemy. Mieszamy energicznie do uzyskania sprężystej masy. Ściągamy z pieca i czekamy aż masa przestygnie.
krem śmietankowy:
ubijamy śmietanę na sztywno zgodnie z opisem na opakowaniu.
Jeżeli chcecie dodać śmietan fix,mieszacie go z cukrem wanilinowym i dodajecie go w połowie ubijania śmietany.
Na biszkopt wlewamy krem kubusiowy, na górę krem śmietanowy i gotowe.
Całość wkładamy do lodówki aby wszystko ładnie stężało.
Górę możecie udekorować według uznania. Ja zazwyczaj posypuje startą czekoladą.
p.s
w internetach znajdziecie wersje ze standardowym Kubusiem, ja zazwyczaj robię z zielonego (kwestia gustu smakowego).
MAŁA PODPOWIEDZ
jeżeli między warstwą budyniową a śmietanową dacie delicje wyjdzie Wam tzw. ciasto "shrek".
I takim sposobem macie 2 przepisy w 1.:)
SMACZNEGO
A.S
Komentarze
Prześlij komentarz