Post dla mięsożerców.....
Nie przepadam za jedzeniem na mieście...
Nie to,że mnie nie stać. Po prostu wolę wiedzieć co jem....
Oczywiście zdarza się Nam sytuacja w podróży ,że zjemy hamburgera lub kebaba, ale to rzadkość....
Natchniona głodem i ochotą własnie na kebaba postanowiłam zrobić samemu w domu...
Oczywiście to nie jest tak, że jestem taka genialna i wszystko sama wymyśliłam...
Przepis znalazłam w internetach trochę go dopasowałam do siebie i jest !!! :)
Więc nadeszła ta chwila i podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu mojemu mężowi błyszczą oczka :)
Na początku chcę wspomnieć,że najważniejsze jest mięso.
Musi być ono świeże i ze sprawdzonego miejsca..
Tyle się teraz słyszy jak producenci różnych towarów Nas oszukują..
Jeśli chodzi o mięso nie można tego bagatelizować, ponieważ starym, nieświeżym mięsem możemy się zatruć, możemy zarazić się np pasożytami ...Nie będę teraz pisać o niebezpieczeństwach bo to miał być post z przepisem, ale ja tylko przypominam :)
SKŁADNIKI:
-ok.1 kg piersi z kurczaka
-1 duży ziemniak
-przyprawa do gyrosa (lub ulubione przyprawy)
-4 łyżki oleju
Więc nadeszła ta chwila i podzielę się z Wami przepisem, dzięki któremu mojemu mężowi błyszczą oczka :)
Na początku chcę wspomnieć,że najważniejsze jest mięso.
Musi być ono świeże i ze sprawdzonego miejsca..
Tyle się teraz słyszy jak producenci różnych towarów Nas oszukują..
Jeśli chodzi o mięso nie można tego bagatelizować, ponieważ starym, nieświeżym mięsem możemy się zatruć, możemy zarazić się np pasożytami ...Nie będę teraz pisać o niebezpieczeństwach bo to miał być post z przepisem, ale ja tylko przypominam :)
SKŁADNIKI:
-ok.1 kg piersi z kurczaka
-1 duży ziemniak
-przyprawa do gyrosa (lub ulubione przyprawy)
-4 łyżki oleju
-2 patyczki do szaszłyków
-folia aluminiowa
Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 płaty, następnie w poprzek na pół.
Tak przygotowane mięso wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy olej, przyprawę do gyrosa.
(jeżeli nie masz takowej przyprawy możesz mięso obsypać papryką słodką,ostrą,majerankiem,pieprzem zwykłym,ziołowym, solą, itp.)
Wszystko dokładnie mieszamy aby mięso dobrze połączyło się z przyprawami.
Tak przygotowane piersi przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki.
Na następny dzień przygotowujemy dużego ziemniaka. Dobrze myjemy go pod gorącą woda, osuszamy, ścinamy spód tak aby sam stabilnie stał na blaszce i zawijamy w folię aluminiową,aby się nie spalił. W środek ziemniaka po dwóch stronach wbijamy patyczki do szaszłyków (jeżeli ktoś chcę można wbić 3 w kształcie trójkąta ).
Mięso nabijamy na patyczki,za każdym razem dociskając kawałek nakładanego mięsa.
Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z pieca.
Ścinamy szerokim nożem dookoła brzegi mięsa.
Podajemy z ulubionymi dodatkami na talerzu, z bułce pita lub w tortilli...
Życzę smacznego.
Pozdrawiam
A.S.
-folia aluminiowa
Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 płaty, następnie w poprzek na pół.
Tak przygotowane mięso wrzucamy do miski. Do mięsa dodajemy olej, przyprawę do gyrosa.
(jeżeli nie masz takowej przyprawy możesz mięso obsypać papryką słodką,ostrą,majerankiem,pieprzem zwykłym,ziołowym, solą, itp.)
Wszystko dokładnie mieszamy aby mięso dobrze połączyło się z przyprawami.
Tak przygotowane piersi przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki.
Na następny dzień przygotowujemy dużego ziemniaka. Dobrze myjemy go pod gorącą woda, osuszamy, ścinamy spód tak aby sam stabilnie stał na blaszce i zawijamy w folię aluminiową,aby się nie spalił. W środek ziemniaka po dwóch stronach wbijamy patyczki do szaszłyków (jeżeli ktoś chcę można wbić 3 w kształcie trójkąta ).
Mięso nabijamy na patyczki,za każdym razem dociskając kawałek nakładanego mięsa.
Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z pieca.
Ścinamy szerokim nożem dookoła brzegi mięsa.
Podajemy z ulubionymi dodatkami na talerzu, z bułce pita lub w tortilli...
Życzę smacznego.
Pozdrawiam
A.S.








Komentarze
Prześlij komentarz