SERNIK
Dziś podzielę się z wami sernikiem, Który zawsze mi wychodzi.
Przepis prosty, kilka składników.
Jego największym atutem jest fakt, iż nie jest za słodki .
SKŁADNIKI :
-1 kg białego sera z wiaderka
-2 budynie waniliowe
-szklanka cukru pudru
-herbatniki (ilość uzależniona od wielkości blaszki)
-8 jajek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
Stopniowo do utartych żółtek dodajemy budynie, ciągle miksując, a następnie po łyżce sera, nie przestając mieszać.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodajemy stopniowo do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy całość.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na całość układamy biszkopty ( 15-20 sztuk) i wylewamy na nie masę serową.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po włożeniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia piekarnika.
Oczywiście można ciasto wyjąć wcześniej ale sernik nieco opadnie.
Po przestygnięciu, sernik chłodzimy w lodówce ( najlepiej przez noc)
cukier puder można zastąpić zwykłym białym ( sernik będzie słodszy lecz konsystencja bardziej zbita)
SMACZNEGO
A.S
Dziś podzielę się z wami sernikiem, Który zawsze mi wychodzi.
Przepis prosty, kilka składników.
Jego największym atutem jest fakt, iż nie jest za słodki .
SKŁADNIKI :
-1 kg białego sera z wiaderka
-2 budynie waniliowe
-szklanka cukru pudru
-herbatniki (ilość uzależniona od wielkości blaszki)
-8 jajek
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę.
Stopniowo do utartych żółtek dodajemy budynie, ciągle miksując, a następnie po łyżce sera, nie przestając mieszać.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę.
Ubitą pianę dodajemy stopniowo do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy całość.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na całość układamy biszkopty ( 15-20 sztuk) i wylewamy na nie masę serową.
Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po włożeniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia piekarnika.
Oczywiście można ciasto wyjąć wcześniej ale sernik nieco opadnie.
Po przestygnięciu, sernik chłodzimy w lodówce ( najlepiej przez noc)
cukier puder można zastąpić zwykłym białym ( sernik będzie słodszy lecz konsystencja bardziej zbita)
SMACZNEGO
A.S
Komentarze
Prześlij komentarz