BURAKI
z serii jak ujarzmić czerwonego smoka :)
Każdy wie, że buraki to jedno z najzdrowszych warzyw...
Ale...No właśnie, ale czy Wasze dzieci je lubią?
Pamiętam, że jako dziecko za bardzo za Nimi nie przepadałam, mój mąż unikał ich jak ognia a mojego synka trzeba było przekupić żeby chociaż spróbował...
Aż do czasu....
No właśnie, do czasu kiedy to znalazłam na internetach przepis na nieskomplikowana sałatkę z buraczków, którą pokochałam Ja,mąż i synek :)
Wszystko co robię, robię z myślą o swoim dziecku.
Zależy mi aby było zdrowo i smacznie,z tą sałatką udało mi się to w 100%.
Przetestowałam ją w zeszłym roku i byliśmy nią zafascynowani. :)
W tym roku zrobiłam słoików 2x więcej mam nadzieję,że starczy na jakiś czas ;)
SKŁADNIKI:
-2 kg czerwonych buraków
-1 kg marchwi
-1 kg cebuli
ZALEWA
-1 litr wody
-1 szklanka octu 10%
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki soli
-6 ziarenek czarnego pieprzu
-6 ziarenek ziela angielskiego
-6 liści laurowych
-szczypta ostrej papryki w proszku
Buraki i marchew umyj i ugotuj w skórce.
Warzywa gotuj osobno, następnie ostudz, obierz ze skórki, opłukaj i zetrzyj ma tarce o grubszych oczkach.
Cebulę obierz, opłukaj i pokrój w piórka.
Do garnka wlej wodę i ocet.
Dodaj cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę papryki.
Całość razem wymieszaj i zagotuj.
Do gotującej się zalewy wrzuć cebulę i gotuj 2 minuty.
Następnie dołóż starte buraki i marchew.
Całość razem wymieszaj i zagotuj, gotuj jeszcze razem 3 minuty.
Gotową sałatkę przełóż do czystych i suchych słoików.
Dokładnie zakręć i pasteryzuj 10 minut.
Ostudz i wynieś do ciemnej i chłodnej spiżarni.
Największą zaletą tej sałatki jest to, iż wiesz co jesz. Robiąc samemu masz pewność co znajduje się w środku. Poświęć chwilę na przygotowanie jej i ciesz się smakiem i jakością, którą nie znajdziesz nawet w najlepszym sklepie.
SMACZNEGO
A.S.
Komentarze
Prześlij komentarz