SCHAB GOTOWANY NA KANAPKI
Dziś zdradzę Wam mój ulubiony przepis na domowy schab ....
Uwielbiam świeży , chrupiący chleb z masełkiem i wędliną, ale te sklepowe dają nam do myślenia.
Znaczącym argumentem,który przemawia do mnie na korzyśc domowych wyrobów względem sklepowym jest pewnośc co do składu..Nie zawieraja żadnych konserwantów, polepszaczy,sztucznych barwników, polepszaczy smakowych itp..
A także, samodzielne robienie wyrobów to świetna okazja do eksperymentów kulinarnych, można łączyć ulubione smaki, różne przyprawy..
A ponieważ mój mąż stwierdził, że to jedna z lepszych wędlin jaka jadł, to ten przepis na dobre zagościł w Naszym domu..:)
Na początek zacznijmy może od tego, że potrzebujemy 1kg. dobrego, swieżego schabu.
Najważniejsze aby był z miejsca sprawdzonego ...
SKŁADNIKI:
-1kg. schabu
-majeranek
-kminek
-papryka słodka wędzona
-3 łyżki soli peklowej
-pieprz
-6 ząbków czosnku
-1 cebula
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Mięso obtaczamy we wszystkich przyprawach (majeranek,kminek,papryka,sól,pieprz)
Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodów na cała noc.
Następnego dnia wlewamy do garnka 2,5 litra wody,dodajemy 6 ząbków czosnku, cebule i wkładamy mięso.
Garnek stawiamy na piec i zagotowywujemy. Od czasu zagotowania gotujemy na najmniejszym ogniu 10 min. po tym czasie odstawiamy na 15 min do przestudzenia a następnie znów zagotowywujemy i zostawiamy na palniku 5 min.
po tym czasie odstawiamy na bok do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Zimne wyjmujemy z wody , wstawiamy do lodówki na noc.
na drugi dzień kroimy do chlebusia :)
SMACZNEGO :)
Mając na uwadze nasze zdrowie, twórzmy własne, dobre jakościowo przysmaki. Okazuje się, że do ich przyrządzania nie trzeba wielkich umiejętności i dużych nakładów finansowych.
A może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na domową wędlinę? Podzielcie się koniecznie!
pozdrawiam :)
Dziś zdradzę Wam mój ulubiony przepis na domowy schab ....
Uwielbiam świeży , chrupiący chleb z masełkiem i wędliną, ale te sklepowe dają nam do myślenia.
Znaczącym argumentem,który przemawia do mnie na korzyśc domowych wyrobów względem sklepowym jest pewnośc co do składu..Nie zawieraja żadnych konserwantów, polepszaczy,sztucznych barwników, polepszaczy smakowych itp..
A także, samodzielne robienie wyrobów to świetna okazja do eksperymentów kulinarnych, można łączyć ulubione smaki, różne przyprawy..
A ponieważ mój mąż stwierdził, że to jedna z lepszych wędlin jaka jadł, to ten przepis na dobre zagościł w Naszym domu..:)
Na początek zacznijmy może od tego, że potrzebujemy 1kg. dobrego, swieżego schabu.
Najważniejsze aby był z miejsca sprawdzonego ...
SKŁADNIKI:
-1kg. schabu
-majeranek
-kminek
-papryka słodka wędzona
-3 łyżki soli peklowej
-pieprz
-6 ząbków czosnku
-1 cebula
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;
Mięso obtaczamy we wszystkich przyprawach (majeranek,kminek,papryka,sól,pieprz)
Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodów na cała noc.
Następnego dnia wlewamy do garnka 2,5 litra wody,dodajemy 6 ząbków czosnku, cebule i wkładamy mięso.
Garnek stawiamy na piec i zagotowywujemy. Od czasu zagotowania gotujemy na najmniejszym ogniu 10 min. po tym czasie odstawiamy na 15 min do przestudzenia a następnie znów zagotowywujemy i zostawiamy na palniku 5 min.
po tym czasie odstawiamy na bok do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Zimne wyjmujemy z wody , wstawiamy do lodówki na noc.
na drugi dzień kroimy do chlebusia :)
SMACZNEGO :)
Mając na uwadze nasze zdrowie, twórzmy własne, dobre jakościowo przysmaki. Okazuje się, że do ich przyrządzania nie trzeba wielkich umiejętności i dużych nakładów finansowych.
A może macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na domową wędlinę? Podzielcie się koniecznie!
pozdrawiam :)
Komentarze
Prześlij komentarz